עצים הם עולם ומלואו. יש להם תפקיד מכריע בשמירה על המערכות האקולוגיות ועל היכולת שלנו לשמר (או להציל) את הכדור עליו אנחנו חיים. העץ הבודד הוא מערכת אקולוגית מופלאה ושוקקת חיים והשפעתו על איכות חיינו היא עצומה.
בואו נצלול למגוון היתרונות שמספקים לנו אורגניזמים מרתקים אלה.
קיבוע פחמן דו חמצני (CO2)
עצים הינם הטכנולוגיה היעילה ביותר כיום לקיבוע של CO2, כלומר – הפחתה של כמויות הגז הנחשב לגז החממה הנפוץ ביותר. עץ אחד בפרויקט יער האקלים סופח במהלך חייו בממוצע (בחישוב של 30 שנים) 0.896 טון CO2 ובכך הוא תורם משמעותית ליכולת של האדם להיאבק במשבר האקלים.
ייצור חמצן
בעת תהליך הפוטוסינתזה, משחרר העץ חמצן כתוצר לוואי, החיוני לנו כמקור חיים. כמות החמצן שמסוגל עץ לפלוט במהלך חייו משתנה בהתאם לסוג העץ, גודלו וסביבתו, אך נהוג לציין כי עץ אחד פולט כ-700 ק"ג חמצן לאורך חייו. לשם המחשה, אדם צורך בממוצע 0.79 ק"ג חמצן ביום.
ספיחת חלקיקים מזהמים
עצים יכולים לסלק מזהמי אוויר שונים (PM2.5, PM10 ואוזון) על ידי שיקוע החלקיקים והגזים על פני השטח של העץ וכן על ידי קליטה של מזהמים באמצעות קליטה של מזהמים באמצעות פתחים מיקרוסקופיים על העלים (פיוניות). מחקרים הראו כי עצים יכולים להביא להפחתה של עד כ-20% מכמות המזהמים העירונית.
ויסות טמפרטורה למבנים
עצים יכולים להוריד בצורה משמעותית את הטמפרטורה לא רק בסביבתם המיידית, אלא גם על המבנים שעליהם הם מצלים. ויסות טמפרטורה של מבנה מביא להתייעלות אנרגטית משמעותית עם התאמת צריכת החשמל לצרכי טמפרטורה.
שבירת אי החום העירוני
אי החום העירוני הוא תופעה אקלימית בה קיים הבדל טמפרטורות משמעותי בין ערים לבין אזורים פתוחים. הסיבה לכך נעוצה בגורמים שונים כמו כמות אדירה של חומרים כגון בטון ואספלט בעלי יכולת אדירה לספיגת חום ושחרורו בצורה איטית; הריכוז הגבוה של פעילות אנושית הפולטת גזי חממה והיעדרה היחסי של צמחיית כיסוי. נטיעת עצים בעיר שוברת את רצף אי החום ובפועל משפרת משמעותית את עומס החום בעיר כמו גם מורידה את הטמפרטורה ב2-5 מעלות צלזיוס.
יצירת צל
עצים מייצרים צל שהופך מרחבים עירוניים לנגישים יותר לציבור מבחינת נוחות אקלימית לשהייה (כיכרות, אזורי ישיבה וכו') ובנוסף עוזרים ליצירתם והרחבתם של שבילים מוצלים אשר משפרים את מדד ה"הליכות" העירוני (Walkability) ומעודדים את השימוש באופניים או הליכה ברגל בתוך העיר על פני שימוש ברכבים.
סינון רעשים
עם ריכוז הפעילות האנושית המוגבר בעיר והעלייה בהיקפי התחבורה, כך עולה גם כמות הרעשים. עצים במרחב העירוני מספקים שכבות הגנה של מיסוך והפחתת רעשים, ובכך תורמים רבות לנוחות הכללית של תושבי העיר, כמו גם של ההולכים ובאים ברחובות.
העשרת המגוון הביולוגי
עץ מעודד את הגעתם של בעלי כנף שונים, חרקים, מאביקים שונים, מיני פטריות, חזזיות ועוד. בכך הוא תורם להעשרת המגוון הביולוגי המקומי בעיר ומחזק אותו, כבית גידול, מקור מזון, או כנוכחות חדשה של מערכת אקולוגית מסועפת בעלת שלל אינטראקציות בין פרטים אורגנים ואנאורגנים.
בריאות פיזית ונפשית
מחקרים יפניים הראו שקירבה מיידית לאזורי טבע פתוח ולעצים, משפרים את הבריאות הפיזית והנפשית ובכך מאפשרים איכות חיים גבוהה יותר. בנוסף, הקירבה לעצים מאפשרת לבני האדם את ההזדמנות לעצור את שצף החיים ולהיזכר ביופיו של טבע סביבנו.
מניעת השלכת פסולת
כאשר לוקחים שטח מוזנח ומייצרים בו אזור מזמין, נעים ואסתטי- יורדים בצורה משמעותית מקרי הונדליזם והשלכת הפסולת במקום. אסתטיקה מזמינה אסתטיקה, ומחקרים מראים כיצד תושבים נוטים לקחת אחריות על אזורים מוזנחים שהוחיו מחדש, לטפח אותם ולדאוג להם.
בניית קהילה
שטחים ציבוריים שמועברים חזרה לרשות הציבור, מייצרים הזדמנויות חיבור לקהילה המקומית.
שלל יתרונות העצים הופכים את השהות האנושית לנעימה יותר ומזמינה אנשים נוספים לקחת בה חלק.
חסכון במים
ההצללה, החומר האורגני שנופל ומכסה את הקרקע והעשרת המגוון הביולוגי בקרקע, מטיבים עם האזור בו ניטעים עצים ולמעשה מאפשרים חסכון בכמויות ההשקיה לצמחים נוספים באותו אזור. כך שלטווח הארוך, במקומות בהם נוטות עיריות לשתול פרחים עונתיים או שיחים, עצים למעשה היו יכולים להביא לחסכון משמעותי בעלויות מי השקיה.
חלחול מים
בשונה מאדמה, אשר נותנת למים לחלחל אט אט, רצף הבטון העירוני מניע כמויות אדירות של נגר עילי הישר למערכות הביוב, ומייצר בזבוז משווע של מים שיכולים וצריכים לחזור לאקוויפר. נטיעת עצים פותחת כיסי אדמה בתכסית הבטון, המאפשרים יותר נקודות של חלחול המים לקרקע, במקום יצירת הזרמה של המים אל מערכות הנגר העירוני שלרוב לא מסוגלות להכיל ספיקה כל כך משמעותית כמו באירועי גשם קיצוניים. כמו כן, הקרקע בשטחים נטועי עצים חיה ועשירה יותר בחומר אורגני, מה שהופך אותה לנקבובית ומחלחלת יותר מקרקע דחוסה ולא נטועה.
מניעת סחף קרקעות
הכיסוי של רוב שטח האדמה באזורים עירוניים על ידי בטון ואספלט גורם לתופעה של נגר עילי משמעותי אשר בא לידי ביטוי ביתר שאת בתקופות הגשומות (שבעקבות משבר האקלים רק הולכות ומקצינות- יותר גשם בפחות זמן). נטיעת עצים מאפשרת אחיזה בקרקע באמצעות מערכות השורשים ומונעת איבוד קרקע פוריה (Top Soil).
העשרת הקרקע
הוספת עצים בשטחים שוליים מופרים, מעשיר לאורך זמן את הקרקע בחומר אורגני מגוון, וכך מביא עימו שלל מיקרו-אורגניזמים שונים להם תפקיד מכריע בהצלחתה של כל מערכת אקולוגית, קטנה או גדולה, כמו גם בהעלאת פוריות הקרקע.
יוזמת האנרגיה הטובה (ע"ר 580499572)
info@goodenergy.org.il
משק 23, אביעזר, ד.נ 99860
בקרו אותנו: